γαϊτανακι

Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια (συμβουλές εν πλω πάντα)

70 Σχόλια

Όπως σας έχω ξαναπεί τούτο εδώ το σπιτικό είναι σε διαδικασία μετακόμισης για το Λονδίνο.  Ευτυχώς ή δυστυχώς διαρρέει όλο αυτό σε τούτο εδώ το μπλογκάκι. Ευτυχώς για μένα που γράφω και με βοηθά. Δυστυχώς για εσάς που ίσως ξεκινήσατε να με παρακολουθείτε λόγω crafts, art και άλλων ιδεών και που βαρεθήκατε να ακούτε τους μονόλογούς μου, και ψάχνετε τώρα να βρείτε τρόπο να κάνετε unsubscribe για να ηρεμήσετε!

Αποφάσισα, λοιπόν, να σταματήσω τα μισόλογα και να σας δώσω τη δική μου εκδοχή των γεγονότων. Με ρωτάει πολύς κόσμος για την Αγγλία. Κάποιοι είναι επειδή με νοιάζονται (πραγματικά ευχαριστώ!). Πολλοί απο εσάς όμως, το βλέπω στα μάτια σας που γιαλίζουν και τα γραπτά σας που φωνάζουν, ότι το σκέφτεστε να φύγετε.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι δικές μου συμβουλές και εμπειρίες, όλες δωρεάν (ουάου!), από το Γαϊτανάκι.

———————————————————————

Πρόλογος (όπως τα βιβλία αλλά αυτόν διάβασέτον!).

Καταρχάς, η δική μας περίπτωση είναι διαφορετική από του μέσου Έλληνα. Ο άντρας μου είναι Βρετανός. Είμαστε μια bilingual οικογένεια. Μαγειρεύουμε μουσακά με chilies και lancashire hot pot με ρίγανη! Τα Χριστούγεννα τρώμε γαλοπούλα με γλυκοπατάτες και μαρμελάδα για κυρίως γεύμα και κουραμπιέδες για επιδόρπιο. Όταν μιλάμε για ντέρτι εννοούμε τη βρώμιά και όχι το νταλκά! Ο άντρας μου βάζει Mogwai (έχει Σκωτσέζικες ρίζες) κι εγώ θυμάμαι σαν παιδική ανάμνηση τους χωρούς στην πλατεία του χωριού της μάνας μου! Κοινώς, επειδή για μας ήταν η σωστή επιλογή δεν θα πει ότι είναι για όλους!

Το σημαντικό είναι να είμαστε μαζί και όχι πόσο θα συμβιβαστούμε, γιατί οι multinational οικογένειες ρίχνουν πολλούς συμβιβασμούς από την αρχή, λόγο του ότι έχουν επιλέξει να είναι μαζί! Αν είμαστε Αγγλία θα μου λείπει εμένα η Ελλάδα και αν είμαστε Ελλάδα θα λείπει στον άντρα μου η Αγγλία. Το πιο δύσκολο είναι ότι από κάποια φάση και μετά έχεις αγαπήσει και την άλλη χώρα οπότε ουσιαστικά το κενό είναι αναπόφευχτο όπου κι αν είσαι!

Η απόφαση του να φύγεις, το έχω φιλοσοφίσει, δεν είναι για όλους, αλλά ούτε και για όλες τις ηλικίες! Στα 18 έχεις διάθεση να ανακαλύψεις και να διαμορφωθείς, να προσαρμοστείς με τις νέες συνθήκες. Στα 30 εγώ (δε ξέρω για σένα) θέλω να με αφήσουν όλοι ήσυχη να χτίσω τη δική μου οικογένεια/ζωή/σπίτι. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε ηλικία ψυχική ή σωματική τέτοια που δεν είσαι προετοιμασμένος να συμβιβαστείς και να αλλάξεις, τότε μείνε Ελλάδα! Ο νέος τρόπος ζωής θα έχει και αρνητικά τέτοια που δε τα περίμενες και θα αισθανθείς εξαπατημένος!

Άποψή μου είναι ότι όπου κι αν είσαι μπορείς να ζήσεις πολύ όμορφα! Ολα είναι ρόδα και γυρίζουν! Και το οικονομικό και το πολιτικοκοινωνικό. Εκεί που μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, θα τη κάνουμε μόνο αν θέλουμε. Το Λονδίνο πχ είναι πιο οργανωμένο σε θέματα εθελοντισμού. Μόνο αν θέλεις όμως! Και όπως μπορεί να συγχίζεσαι για τα κυβερνητικά θέματα εδώ, θα συγχίζεσαι κι εκεί, γιατί «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες»! (Πονάει πολύ το Ιρακ το μέσο Βρετανό από όλες τις απόψεις,ανθρωπιστική, οικονομική κτλ) Εντάξυ, είναι πιο οργανωμένοι. Εμένα που έχω δεί την πιο προχωρημένη χώρα με ενοχλεί σε σημείο τρέλλας. Εσύ, αν είναι να μείνεις εδώ αποδέξουτο σαν την ελιά που έχεις στη μύτη!

Μιλούσα με μια φίλη Ινδή τώρα που ήμουνα Λονδίνο που έχει ένα αγοράκι 1 έτους και αντιμετωπίζει το δίλημμα Λονδίνο-Ινδία. Εκεί, μου λέει, θα έχει το μάγειρα, το κηπουρό και την οικογενειακή βοηθό, θα είναι σε ένα τεράστιο σπίτι και θα μπορεί να δουλεύει σαν αρχιτέκτονας και θα τη σέβονται για όλα τα χρόνια δουλειάς που έχει ρίξει στο Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Μου είπε όμως, επίσης, πως τώρα πια δεν ξέρει αν θα άντεχε τη φτώχια και την ανοργάνωση γύρω της. Θέλω να πω, δεν θα μπορούσε να δει πέρα από αυτό.

Συμπέρασμά μου: Τα πήγαινέλα θέλουν γερό στομάχι! Γιατί αν έχεις ζήσει αλλού (και δεν εννοώ σαν φοιτητής) είναι σαν ξαφνικά να ανακαλύπτεις εκείνη την ελιά που λέγαμε ενώ μέχρι τώρα ούτε που την είχες φανταστεί!

————————————————–

Στο Κυρίως Θέμα:

H «θεία» Σοφία τα έχει γράψει όλα! Για τη δουλειά στην Αγγλία, και για τα οικονομικά στην Αγγλία. Μπορείτε να πάρετε αναλυτικότατες πληροφορίες για το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης.

Από μία άλλη σκοπιά θέλω να συμπληρώσω μερικά πράγματα για τη ζωή στην Αγγλία σαν οικογένεια, με παιδί/α. Βασίζομαι στο ότι έχετε διαβάσει το άρθρο της Σοφίας και συνεχίζω.

Πιστοποιητικό Γάμου

Δεν θέλει να το δεί κανείς. Δεν χρειάζεται να το καταθέσετε πουθενά. Φορολογικά επίσης δεν χρειάζεται (το εξηγεί και η «θεία» Σοφία αυτό). Εκτός από extreme καταστάσεις πχ. κληρονομικά ζητήματα. Γενικά λόγο Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται νόμιμος ο γάμος. Θα σας ενημερώσω και για τα πιστοποιητικά γεννήσεως του/των παιδιών γιατί υποπτεύομαι ότι θα χρειαστούν σε εγγραφές σχολείων/νοιπιαγωγείων αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί.

Περίθαλψη

Ενημερώστε το γιατρό σας στην Ελλάδα ότι θα έρθετε Βρετανία! Βασικά αυτό πρέπει να το κάνετε ακόμα και αν φέρετε το παιδί για διακοπές στη Βρετανία. Όλες οι φυλές του Ισραήλ είναι μαζεμένες εκεί είτε παράνομα είτε νόμιμα και γι αυτό έχουν άλλες εξάρσεις εκεί απο ότι εδώ και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κι άλλα εμβόλια στα παιδιά!

Αν έρθετε για μόνιμα τότε από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε ποιός είναι ο δικός σας GP (General Practitioner) το οποίο βρίσκουμε από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας ακριβώς εδώ. Θα πρέπει να τους τηλεφωνήσετε και να εξηγήσετε ότι θέλετε να γραφτείτε για να κλείσετε ραντεβού και να σας ανοίξουν καρτέλα για το κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστα. Στο ραντεβού θα δείξετε και το βιβλιάριο του παιδιού το Ελληνικό όπου και θα συνενοηθείτε για τη συνέχεια των εμβολίων των παιδιών. Αυτό δεν χρειάζεται μετάφραση αφού όλα τα εμβόλια αναγράφονται και στα λατινικά.

Πού να μείνω; (location, location location)

Πώς λέμε «When in Rome do as the Romans do», αυτό αλλά σε Αγγλική έκδοση! Ο μέσος Λονδρέζος όταν κάνει παιδιά παρατάει τα διαμερίσματα στο κέντρικό Λονδίνο και αναζητά σπίτι. Θέλει τον κήπο του και την αυλή του. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα διαμερίσματα έχουν βεράντες (συνήθως είναι τα καινούρια) λόγω κλίματος οπότε και αναζητάς τον εξωτερικό χώρο να αμολίσεις τα μικρά σου!

Οι περισσότεροι αποφασίζουν να ζήσουν εκτός Λονδίνου. Όσο πιο έξω τόσο πιο οικονομικά (δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω τον όρο φτηνα!).

Υπάρχει όμως και ένα πολύ καλό, σχετικά με τον όγκο, δίκτιο τραίνων με το οποίο πάρα πολύς κόσμος ταξιδεύει καθημερινά. Οι εταιρίες τραίνων είναι άπειρες, οι οποίες συνέχεια εξαγοράζονται σε μια προσπάθεια αναβάθμισης τους. Κάποιες καλές, κάποιες για κλάματα. Θέλει ψάξιμο.

Καταφεύγεις λοιπόν στο λεγόμενο commute. Αναλυτικότατο site με το πόση ώρα θα χρειαστείς να φτάσεις στο κέντρο, μέσος όρος τιμής σπιτιού, για τα σχολεία, την επίσημη ιστοσελίδα της περιοχής, αλλά και για την εγκληματικότητα της περιοχής (μη τρομάζετε, η ειλικρίνια είναι καλύτερη από την άγνοια) είναι αυτό εδώ.

Σπίτι

Ένα τυπικό οικογενειακό σπίτι μπορεί να είναι δίπατο, αλλά δεν είναι απαραίτητα μεγαλύτερο από ένα διαμέρισμα. Τα πιο καινούρια σπίτια έχουν πάνω κάτω την ίδια κάτοψη: πάνω κρεβατοκάμαρες με μπάνιο και κάτω κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι συνήθως όλα στριμωγμένα (να μη βγάλει κανένα φράγκο και ο Άγγλος εργολάβος, τι μόνο ο Έλληνας?). Τσεκάρετε για αποθηκευτικούς χώρους  όπως σοφίτα, υπογειο, shed (παράγκα στο κήπο), garage. Όπως και ρωτήστε αν το πάρκινγκ είναι στη τιμή ή όχι. Πολλοί τα νοικιάζουν ξεχωριστά ή επιπλέον. Επίσης ρωτήστε και πόσο είναι ετησίως το Council Tax γιατί διαφέρει ανά δήμο.

Σχολεία

Εδώ είναι μια μεγάλη ιστορία!!!Κοιτώντας τα σπίτια κοιτάμε και το Postcode (ταχυδρομικός κώδικας). Ναι, το μέσο δημόσιο σχολείο της Αγγλίας είναι πολύ καλύτερο από το μέσο Ελληνικό αφού πεφτει χρήμα ανα διάφορες φάσεις (κυρίως επί Blur/Brown) για την αναβάθμισή της παιδείας. Δεν πέφτει όμως απαραίτητα σε ΟΛΑ τα σχολεία αφού αυτά είναι πάρα πολλά! Το υπουργείο παιδείας αξιολογεί κάθε 2-3 χρόνια τα σχολεία της Βρετανίας. Στην ιστοσελίδα του OFSTED μπορείς να βάλεις τον ταχυδρομικό σου κώδικα οπότε και εμφανίζεται η λίστα με τα σχολεία της περιοχής. Για το κάθε σχολείο σου δίνει γενική περιγραφή και στο τέλος είναι συναπτόμενο και το pdf όπου μπορείς να διαβάσεις την αναφορά που έκανε η ελεγκτική επιτροπή για το σιγκεκριμένο σχολείο στο Υπ.Παιδείας. (παράδειγμα σχολείου εδώ). Η επιλογή είναι γενικά πολύ δύσκολη και συνήθως για τα καλα σχολεία πρέπει να έχεις κάνει αίτηση αρκετά νωρίς. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως θα σας πω και όταν τα ζήσω προσωπικα.

Για τις προσχολικές ηλικίες, αν σας ενδιαφέρει, είναι ακόμα πιο πολύπλοκο το θέμα και σίγουρα θα χρειαστεί ξεχωριστό και πιο βιωματικό ποστ. Αυτή τη στιγμή κι εγώ είμαι στο ψάξιμο αφού με αφορά άμεσα.

Μια γενική ιδέα είναι ότι οι επιλογές είναι:

α) νταντάδες. Οι Βρετανίδες νταντάδες έχουν άριστη φήμη. Είναι όλες φακελωμένες με έναν δικό τους αριθμό όπου και μπορείς να τον βάλεις στο OFSTED και να αναζητήσεις τις συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.

β)childminders. Είναι μη εκπαιδευμένες και γι αυτό και πιο οικονομικές.

γ) ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και

δ) από 3 ετών και πάνω και για 15 ώρες μονο την εβδομάδα υπάρχουν τα προπαρασκευαστικά τμήματα στα δημόσια νοιπιαγωγεία.

Αυτά για τώρα από εμένα!

Καλή δύναμη εύχομαι σε όσους το τολμήσουν!

Για περισσότερα και λεπτομέρειες προσαρμογής μείνετε συντονισμένοι!

(φωτογραφίες από εδώεδώ και εδώ)

………………………………………………………………………………………

Update 26 March 2011

Για όσους συνεχίζετε να σκέφτεστε την μετακόμιση στη Βρετανία, ρίξτε μια ματιά σ’ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από μια Ελληνίδα παντρεμένη με Βρετανό (καλή ώρα όπως εμείς). Ο τίτλος είναι : ‘ο Τζόνι και εγώ’ Ντία Μεξη Τζοουνς από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική και το σαιτ http://www.johnny-and-me.blogspot.com . Κυκλοφορεί και στις δύο γλώσσες και εννοείται και στην Ελλάδα. Καλή ανάγνωση και καλή σύναμη σε όλους όσους βρίσκονται σε σταυροδρόμη ζωής!

………………………………………………………………………………………

Update 05 November 2011

Άργησα λίγο αλλά τελικά κατάφερα και βρήκα χρόνο να γράφω περισσότερες λεπτομέρειες για την μετακόμιση από την Ελλάδα στην Αγγλία με οικογένεια στο προσωπικό μου blog www.offtoanationoftwo.wordpress.com

Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 2

Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 3

Ελλάδα 0 Αγγλία με οικογένεια μέρος 4

Επίσης στο blog: digital-era.org:

Σε άλλα blog:

Written by gaitanaki (eliza)

6 Οκτωβρίου, 2010 στις 12:00 μμ

70 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Γαιτανάκι μου, διάβασα την ανάρτηση σου, σκέφτηκα λοιπόν να σου στείλω ευχές για την νέα ζωή που ξεκινάς.
  Βέβαια το γεγονός οτι έχεις μια οικογένεια και πολλή αγάπη γιαυτήν, είναι μεγάλη προίκα και στήριγμα συναισθηματικό και πραγματικό.
  Σου εύχομαι να βρείς εργασία (δεν γράφω δουλειά) που να είναι κοντά στα ενδιαφέροντα σου και να την αγαπάς.
  Απ’αυτά που γράφεις κατάλαβα οτι είσαι πολύ νέα και…ίσως αρχιτέκτων…η κάτι σχετικό.
  Καλή τύχη
  ΜΚ

 2. Σ’ευχαριστώ για τις ευχές!
  Είμαι Αρχιτέκτονας, ναι, και αυτή τη στιγμή δουλεύω Αθήνα. Δούλευα Λονδίνο πριν έρθουμε εδώ αλλά δεν θα ψάξω για δουλειά προς το παρόν, έχω άλλα στο μυαλό μου.
  Όσο για το νέα, είμαι 31, πως με βρίσκεις;

  gaitanaki

  6 Οκτωβρίου, 2010 at 3:21 μμ

 3. Αυτό ήταν ένα καταπληκτικό post! Παρόλο που δεν έχω καμία πρόθεση να μετοικήσω στην Αγγλία το απόλαυσα και μου ‘ρχεται να σ’ ευχαριστήσω που έκανες τον κόπο να το γράψεις! Καλή συνέχεια σε όλα!
  (Μουσακά με chilies… χμ… μμμ!)

  Stella

  6 Οκτωβρίου, 2010 at 3:37 μμ

  • χαιρομαι που σου άρεσε!
   ναι, ναι, είμαστε του καυτερού! προσπαθώ να το μειώσω τώρα με τον μικρό, μη τον ξεκάνω! μου έχει τύχει να δοκιμάσει δικά μας μακαρόνια και να γυρίζει γύρω γύρω και με το δάχτυλο να τραβάει τη γλώσσα του!

   gaitanaki

   6 Οκτωβρίου, 2010 at 4:04 μμ

 4. Καλό ξεκίνημα και από μένα. Και θέλουμε και άλλα αγγλο-λονδρέζικα ποστ, εφόσον το θέλεις κι εσύ βέβαια 🙂

  Η περιγραφή του πώς νιώθει κανείς σε πολυπολιτισμική οικογένεια, ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, ήταν εξαιρετική. Την προωθώ και σε πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο που νιώθει πολλές φορές μια εδώ και μια… αλλού.

  Διόνα

  8 Οκτωβρίου, 2010 at 7:58 πμ

 5. να πεις στη/o φίλη/o σου ότι δεν είναι μόνη/oς!
  😉

  gaitanaki

  8 Οκτωβρίου, 2010 at 1:16 μμ

 6. Υπέροχο gaitanaki εύγε!
  Είμαστε κι εμείς σε φάση «να πάμε ή όχι» αλλά προς το παρόν μπορούμε και το αναβάλουμε μιας και η εργασία του συζύγου έχει ΠΟΛΛΑ ταξίδια και γλυτώνουμε τη μόνιμη μετοίκηση μέχρι να τα «παίξει» τελείως από τα αεροπλάνα 😦

  Keep posting, κι εγώ είμαι σαν κι εσένα, φιλόδοξη αρχιτ. εσωτ. χώρων που όμως μπορεί να κάνει πολλά και διάφορα οπότε νομίζω ότι αν μου το ζητήσει, θα το κάνω και θα γίνουμε γειτόνισσες.

  Keep in touch φοβερό γαϊτανάκι (και post και τη συνταγή του μουσακά! …ακόμα γελάω με το τράβηγμα της γλώσσας του υιού!)

  Καλό ΣΚ!

  efal

  8 Οκτωβρίου, 2010 at 1:39 μμ

 7. Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, εκτός από το να συνεχίσεις τις αναρτήσεις σου. Μπράβο σου!!!

  florentiab

  10 Οκτωβρίου, 2010 at 11:18 πμ

 8. gaitanaki, μόνο καλή μου ακούγεται μία τέτοια αλλαγή!
  πιστεύω ότι ο πολυτισμικός άνθρωπος που μαζεύει εμπειρίες, εικόνες και γνωριμίες από διάφορους λαούς & τόπους, γίνεται καλύτερος άνθρωπος και σίγουρα πιο «μορφωμένος». και όπως λένε και οι γονείς του άντρα μου που ήρθαν για διακοπές στην ελλάδα από την ιταλία και έμειναν για πάντα, πατρίδα είναι εκεί που είναι η οικογένεια σου και είσαι ευτυχισμένος.
  και αν ποτέ βαρεθείτε (λατρεμένο, εγώ προσκυνώ, ήμουν εκεί για 4 αξέχαστα χρόνια) λονδινάκι… you’ll always have athens!!!!!! 😉
  καλώς σε βρήκα και εγώ λοιπόν!!!!

  yolina*

  14 Οκτωβρίου, 2010 at 10:48 μμ

 9. όπως λέμε «…we will always have Paris….» ?

  😉

  gaitanaki

  15 Οκτωβρίου, 2010 at 11:00 πμ

 10. Βρε που δεν σε είχα πάρει είδηση τόσο καιρό !!!! Οντως η επιλογή για το σχολείο είναι πολύ δύσκολη πολύ προσεκτικά πρέπει να διαλέξεις το σχολείο και μετά την περιοχή που θα μείνεις και να σιγουρευτείς ρωτώντας. Ακόμα και σε ιδιωτικό, σε καλό ιδιωτικό, είναι πολύ δύσκολο να βρείς θέση.

  Penelope

  20 Οκτωβρίου, 2010 at 6:35 μμ

 11. Πηνελόπη, αν έχεις κι άλλες συμβουλές πες, ή κάνε ανάρτηση στο δικό σου μπλογκ και θα κάνω update με το λινκ. Δεν ξέρεις πόσος κόσμος με ρωτά και πιστεύω θα του είναι χρήσιμα όλα αυτά. Κι εμένα δηλαδή. You can never have too much information!

  gaitanaki

  20 Οκτωβρίου, 2010 at 10:14 μμ

 12. Ο γιος μου ειναι 14 (6/12/96) και παει Γ’ Γυμνασιου. Δεν εχω ιδεα απο το εκπαιδευτικο συστημα στο UK. Σκεπτομαι σοβαρα την μονιμη εγκατασταση στην περιξ του Λονδινου περιοχη μιας και η εργασία μου, μου το επιτρεπει. Τι κανω με το σχολειο του παιδιου? Οποιος /α θελει ας με βοηθησει με πληροφορηση… Πχ, τι ταξη και σε τι σχολειο θα τον δεχτουν? Ποια ειναι η διαδικασια? Πφφφ… θα σκασω… πολυ αγχος… Ευχαριστω εκ των προτερων…

  Pol

  13 Νοεμβρίου, 2010 at 12:02 μμ

  • Pol, xilia sugnwmi gia tin kathisterimeni apantisi! Den exei mpei to Internet akoma sto kainourio mas spiti.
   Tha elega oti epeidi to paidi exei proxorisei poli sto Elliniko sistima tha Itan pio eukolo na paei sto Elliniko sxoleio tou londinou. An pareis til tin Elliniki Presveia tha sou poun poio einai Kai tha sou dosoun to tilefwno tous. Auto pithanon na simenei pws tha prepei na prosanatolisteite analoga me to pou einai to sxoleio Kai sto pou tha meinete. Prepei na pw omws oti auto einai sinithismeno gia tous katoikous edw. Apla esy tha prepei na taksideveis gia Ti douleia sou. Euxomai Ola na pane kala.
   Gaitanaki

   Gaitanaki

   15 Νοεμβρίου, 2010 at 9:20 μμ

 13. […] Αυτές είναι, λοιπόν, οι δικές μου συμβουλές και εμπειρίες, όλες δωρεάν (ουάου!), από το Γαϊτανάκι. (via) […]

 14. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 15. Με αφορμή το νέο ποστ της Σοφίας, ξαναδιάβασα το ποστ σου και θυμήθηκα τι σου έγραφα περί μετοίκησης… Ανένδοτος ο καλός μου, θέλει να μείνουμε Ελλάδα -που λέει και η διαφήμιση- γιατί αν φύγουμε -λέει- όλοι όσοι την πονάμε και δουλεύουμε σκληρά για να ορθοποδήσει, ποιος θα μείνει;

  Ιδού η απορία…
  Γράψε μας κι άλλα!
  Ποτέ δε βαριέμαι να διαβάζω για μία τόσο όμορφη χώρα με τόσο abnoxious ανθρώπους :))) (παρόντες και μέλη των οικογενειών τους ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ φυσικά!)

  p.s. μόλις είστε Αθήνα με το καλό, θα οργανώσουμε BRIT dinner στο Malones στη Γλυφάδα με bloggers babaks, yolina και hoolaboola! Οπωσδήποτε!

  efal

  14 Μαρτίου, 2011 at 2:08 μμ

  • και πολύ καλά κάνετε! πες του άντρα σου συμφωνώ απολύτως! εμάς άλλωστε οι λόγοι που φύγαμε ήταν περισσότερο δυσκολία προσαρμογής παρά το οικονομικό.

   Τι λέτε βρε παιδιά γνωριζόσαστε? ή τώρα θα γνωριστούμε? Εν πάση περιπτώση τελεια θα είναι!!! Καλοκαιράκι τώρα όμως, έτσι?
   ΦΙΛΙΑ

   gaitanaki

   14 Μαρτίου, 2011 at 2:30 μμ

   • Ω ναι! Έχει δίκιο… Το ξέρω.
    Γνωριστήκαμε, θες να πεις 🙂
    Με την Ελενα (hoolaboola) τελικά ήταν φίλοι με τον καλό μου χρόοοονια… με babakas και yolina είναι ακόμα πλατωνικός ο έρωτας αλλά που θα μου πάει, θα τους ρίξω!

    Να περνάς όμορφα and keep inspiring us!!!
    σληπ τάιτ
    χχ

    efal

    31 Μαρτίου, 2011 at 8:12 μμ

 16. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 17. Βλέπω πολύ κόσμο που ενδιαφέρεται για την Αγγλία και επειδή έχω γράψει ένα ‘ολοκληρο’ βιβλίο σχετικά με την Αγγλία και τους Αγγλους αλλά και τους Ελληνες και τις διαφορές ίσως σας ενδιαφέρει ο τίτλος είναι : ‘ο Τζόνι και εγώ’ Ντία Μεξη Τζοουνς εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική και το σαιτ http://www.johnny-and-me.blogspot.com
  p.s ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας Γαιτανάκι, αλλά είδα πράγματι ενδιαφέρον. Σε ευχαριστώ πολύ

  Penelope

  26 Μαρτίου, 2011 at 5:59 μμ

  • Καμία κατάχρηση. Το βάζω στο ποστ σε update αλλιώς θα χαθεί. Πρέπει κι εγώ να σε διαβάσω!
   Φιλιά!

   gaitanaki

   26 Μαρτίου, 2011 at 7:47 μμ

 18. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 19. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 20. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 21. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 22. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 23. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 24. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 25. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 26. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 27. […] να δώσω συμβουλές για αυτό το θέμα. Έχει γράψει έναενδιαφέρον άρθρο η Ελίζα που επέστρεψε στην Αγγλία με τον σύζυγο και το παιδί […]

 28. an kapoia zei agglia kai gennisei ekei kai einai anupantri mitera ti ginete me ta benefits ti dikaioute ?

  katerina

  13 Οκτωβρίου, 2011 at 1:13 πμ

  • Κατερίνα, το θέμα με τα benefits είναι πολύπλοκο και αναλόγως την περίπτωση είναι διαφορετικοί οι φορείς και τα ποσά. Από όσο ξέρω, η ανύπαντρη μητέρα δεν πέφτει σε διαφορετική κατηγορία από την παντρεμένη. Δεν υπάρχουν διευκολύνσεις επειδή δεν είναι παντρεμένη. Η ανήλικη ανύπαντρη μητέρα έχει βοήθεια οικονομική.
   Σε καμία περίπτωση πάντως, τα benefits δεν επαρκούν για να μπορεσει η μονογονεϊκή οικογένεια να τα βγάλει πέρα μόνη της χωρίς να δουλεύει (κ πολλές φορές και δύο δουλειές). Δεν ξέρω το σκοπό της ερώτησης σου, οπότε και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

   gaitanaki (eliza)

   13 Οκτωβρίου, 2011 at 12:24 μμ

 29. […] του άρθρου, Αγγλία-Ελλάδα με οικογένεια στο μπλογκ γαϊτανάκι, το έχετε διαβάσει. Και απότι βλέπω το έχετε […]

 30. Τώρα εγώ τι να σου πώ???Με το που το διάβασα ήρθε και με πλάκωσε η μαυρίλα.Κι εμέις σκεφτόμαστε να φύγουμε αλλά δυστυχώσ εγώ δεν έχω κάνει σπουδές και δεν έχω δίπλωμα σε κάτι.Ότι κι αν έψαξα στο διαδίλτυο για unskilled jobs δεν βρήκα τίποτα.Βέβαια κάποιοι γνωστοί του γνωστού που έχουν φίλους εκεί και τους βάλαμε να ρωτήσουν μας είπαν ότι τις δουλειές για μην ειδικευμένους θα τις βρείς μόνο με ταμπελάκια πάνω σε βιτρίνες μαγαζιών ή εκεί που πουλάν εφημερίδες.Αλήθεια είναι αυτό?Το κακό είναι ότι πρέπει να πάω εγώ πρώτη ανευ οικόγενειας για να δω τι γίνετε να βρω και δουλειά για να δημιουργήσω και μια στοιχειώδη υποδομή πριν έρθει και ο αντρας μου με τα παιδιά.Ο άντρας μου βλέπεις έχει μόνιμη δουλειά αλλά κακοπληρωμένη τώρα πια!!!!Τι λες για όλα αυτά?Να το τολμήσω???

  Emma

  10 Ιανουαρίου, 2012 at 4:59 μμ

  • Άποψή μου, αν ο άντρας σου έχει μόνιμη δουλειά να το παλέψετε στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι δεν θα τα καταφέρετε εδώ αλλά πολύ δύσκολα και τελικά, μέχρι να γίνει σπίτι σας (σε καμιά δεκαετία) η κατάσταση στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει.

   gaitanaki (eliza)

   12 Ιανουαρίου, 2012 at 7:54 μμ

   • Καλό μου gaitanaki τι να την κάνεις την μόνιμη δουλειά με 650 euro αλλά κυρίως με μια ψυχολογία που πιο κάτω δεν πάει.
    Και εκεί τα ίδια να βγάζω μόνο και μόνο που δεν θα ξυπνάμε κάθε μέρα με το αν χρεοκοπούμε ή πόσα μας κόψανε αυτό τον μήνα ή πόσους παραπάνω φόρους θα πληρώσουμε φτάνει.
    Αλλά το βασικότερο θεωρώ ότι είναι το τι μέλλον υπάρχει για τα παιδιά μας και δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα για τους νέους είναι χάλια.

    markos

    27 Μαρτίου, 2012 at 8:13 μμ

 31. Θέλουμε πολύ να μείνουμε εδώ αλλά πλέον είναι απλά μαθηματικά.Με το καλύτερο σενάριο να μας συμβεί(πράγμα απίθανο σύμφωνα με τις τελευταιες εξελίξεις σε επίπεδο ανεργίας) και πάλι θα πρέπει για τα επόμενα 10 χρόνια που λες, να δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε τους φόρους που μας επίβαλλονται! Άν δεν μας επιβληθούν κι άλλοι!!!!Και το κακό είναι ότι είμαστε στην κρίσιμη δεκαετία των 40. Άν δεν δημιουργήσουμε κάτι τώρα τότε πότε? Σε 10 χρόνια θα είμαστε κοντά στα 50 και οι δύο.Τα παιδιά μας είναι ακόμα σε επίπεδο δημοτικού και πολύ μα πολύ φοβάμαι ότι όταν αρχίσουν οι πραγματικά μεγάλες απιτήσεις τους για μόρφωση εμείς δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.Και κάτι τελευταίο, είναι πλέον και θέμα συνειδησιακό.Δεν θέλω άλλο να πληρώνω για χρήματα που ποτέ μα ποτέ δεν άγγιξα και που όσο και να πληρώσω εγώ και όλοι μας, απλά φτάνουν για να πληρώνονται οι τόκοι του »χρέους »μας.Ούτε ένα ευρώ δεν πάει για ανάπτυξη και ούτε ένας απο αυτούς που κυβερνάν δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη για ένα κλύτερο αύριο στην Ελλάδα.Σ’ευχαριστώ πάντως για τον χρόνο που μου αφιέρωσες και εύχομαι να υπάρχουν πολλοί σαν κι εσένα που θέλουν να βοηθούν τους άλλους.Βλέπεις στην προσπάθεια μας να γίνουμε άνταξιοι των Ευρωπαίων ξεχάσαμε πως να είμαστε άνθρωποι!!!!!
  Να είστε πάντα γεροί και καλότυχοι!

  Emma

  14 Ιανουαρίου, 2012 at 6:44 μμ

  • Emma και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εσάς, με τη διαφορά ότι η σύζυγος είναι από την Ουαλία και όσο να’ναι θα υπάρχει και μια σχετική υποδομή.
   Το δύσκολο είναι ότι εγώ δεν έχω κάποια ειδικότητα και τα 2 παιδιά με αναμονή του τρίτου κάνει την απόφαση ακόμη πιο δύσκολη.
   Όλη τη μέρα τριγυρνάνε στο μυαλό μας ερωτήματα που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος άλλος να μας τα απαντήσει ακόμη και αν έχει ζήσει πολύ παραπλήσιες καταστάσεις.
   Έχουμε ξεκινήσει την προεργασία και σκοπεύουμε να μετακομίσουμε μετά την γέννηση του τρίτου παιδιού μας (τέλη Σεπτεμβρίου) κάπου δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αφού πρώτα ανέβει η σύζυγος για κανένα μήνα το καλοκαίρι για να προετοιμάσει από κοντά την κατάσταση για σπίτι,NIN,GP,benefits και ότι άλλο μπορεί.
   Δεν ξέρω αν έχετε βγάλει κάποια άκρη με το θέμα της μετακόμισης γιατί εγώ δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει να πάρουμε και τα έπιπλα εκεί.
   Άντε και καλή φώτιση…

   markos

   27 Μαρτίου, 2012 at 4:48 μμ

   • Μάρκο, έχεις δίκιο, το θέμα με τα έπιπλα δεν το έχω αγγίξει!

    Εν ολίγοις, το συμπέρασμά μου είναι ότι οι μεταφορικές κάνουν ό,τι θέλουν! Το 2008 όταν ήρθαμε Ελλάδα, παρότι ήταν ελάχιστα τα έπιπλά μας (κοντά στο μισό skip)μας κόστισε πανάκριβα! Το 2010, όταν γυρίσαμε Λονδίνο, με τριπλάσια πράγματα μας κόστισε το ίδιο! Κάποιος μου είπε ότι με την κρίση έχουν αλλάξει πολύ οι τιμές. Πάρε αρκετές προσφορές, και για μεταφορά με πλοίο και οδικώς. Εμάς την τελευταία φορά ήταν το ίδιο οι τιμές και τελικά, ενώ νομίζαμε ότι θα τα στέλναμε με πλοίο, ήρθαν πολύ γρήγορα τα πράγματα με φορτηγό.

    Όσο για το τί πράγματα να φέρεις, είναι μια μεγάλη ιστορία. Αν είστε αποφασισμένοι ότι αυτό είναι, δεν ξαναγυρνάμε τότε μιλάμε για τα πάντα. Μην φέρετε όμως ηλεκτρικά είδη (κουζίνα, ψυγείο, πλυντήρια). Τα σπίτια εδώ τα νοικιάζουν και τα αγοράζουν με ηλεκτρικά είδη. Όσο για τα υπόλοιπα έπιπλα, αν έχετε ογκώδη τραπεζαρία και σαλόνι τότε δεν νομίζω ότι αξίζει να τα μεταφέρετε. Εδώ τα σπίτια είναι πολύ πιο μικρά και δεν θα χωρέσουν! Παρόλ αυτά εμείς φέραμε την τραπεζαρία μας που μας άρεσε πολύ. Πιάνει όλο το δωμάτιο!!! Μεγάλος συμβιβασμός για ένα βίτσιο, αλλά την θέλαμε! Ειδικά με τρία μικρά νομίζω θα χρειαστείτε όσο δυνατόν περισσότερο χώρο γίνεται!

    Γενικά ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα μου άρθρα στο http://www.offtoanationoftwo.wordpress.com
    Εύχομαι να βοηθήσουν.

    Πάντως, παρά τις δυσκολίες με την μετακόμιση και όλα τα σχετικά, νομίζω, ειδικά αν η γυναίκα σου είναι Ουαλέζα, δεν θα το μετανοιώσετε. Πιο πολύ φοβάμαι μην το μετανοιώσουν εκείνοι που δεν έχουν δεμούς με την χώρα. Είναι αλλιώς, τότε.

    Καλή δύναμη! Με το καλό να σας έρθει το τρίτο μωράκι σας! Και ό,τι άλλο μπορώ να βοηθήσω, πείτε!

    gaitanaki (eliza)

    27 Μαρτίου, 2012 at 7:44 μμ

    • Θα ήθελα να ξέρω και την γνώμη σου για το θέμα της προϋπηρεσίας στην Ελλάδα, την λαμβάνουν υπόψιν ή επειδή δεν είναι στην Μ.Βρετανία ούτε που την κοιτάν ;

     markos

     28 Μαρτίου, 2012 at 8:40 μμ

     • Εννοείται ότι την λαμβάνουν υπόψιν! Σε κάποια επαγγέλματα ίσως να πρέπει να πας ένα βηματάκι πίσω πχ στο δικό μας (Αρχιτέκτονες) οι Έλληνες που έρχονται κάνουν πιο πολύ σχεδιαστική δουλειά αντι να τρέχουν έργα. Όμως, απλά πρέπει από κάπου να ξεκινήσουν για να μάθουν το σύστημα εδω. Στην πορεία θα βρεις το δρόμο σου όμως. Θα μιλήσεις και με συναδέλφους και θα πάρεις καλύτερη εικόνα.
      Γενικά, κι εμείς εδώ δεν έχουμε βγει από την κρίση, οπότε να ξερεις ότι θα παρει λίγο καιρό να βρεις δουλειά. Δεν έχει να κάνει με τα προσόντα σου, αλλά με το πώς είναι η αγορά αυτό τον καιρο. Θα βρεις όμως, όποιος το παλεύει πάντα κάτι βρίσκει. Προς τα ποιά περιοχή θα πάτε, έχετε αποφασίσει;

      gaitanaki (eliza)

      28 Μαρτίου, 2012 at 11:41 μμ

      • Στη Νότια Ουαλία, κοντά στο Cardiff, εκεί είναι σχεδόν όλοι οι συγγενείς φίλοι και γνωστοί της συζύγου. Έχει και συγγενείς πιο βόρεια κοντά στο Lincoln αλλά εκεί δεν έχει και πολλές δουλειές απ’ότι είδαμε.

       markos

       29 Μαρτίου, 2012 at 8:01 πμ

       • Ουαλία, δεν έχω περάσει καθόλου!!! Μόνο κάποια στιγμή στο Llandudno. Εκτός Λονδίνου απότι μου λένε παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά η ποιότητα οικογενειακής ζωής είναι σαφώς ανώτερη. Με το καλό!

        gaitanaki (eliza)

        29 Μαρτίου, 2012 at 12:47 μμ

       • Όταν φτάσετε και ηρεμήσετε με το καλό και έχεις όρεξη (ή εκεί στα ξενύχτια του τρίτου! χαχα!), αν θέλεις εσύ ή η γυναίκα σου, γράψτε δυό-τρία πράγματα για την μετακόμιση και εγώ θα τα βάλω στο μπλογκ μου με το όνομά σου (ή ψευδόνυμο). Έρχεται πολύς κόσμος και όσο περισσότερες πληροφορίες τους δώσουμε τόσο καλύτερα. Ειδικά η μετακόμιση με οικογένεια δεν έχει γραφτεί πολύ.

        gaitanaki (eliza)

        29 Μαρτίου, 2012 at 2:27 μμ

        • Τρέχεις, τρέχεις eliza, ξέρεις εμένα ακόμη μου φαίνεται πολύ μακριά και ας πρόκειται για πολύ λίγους μήνες.
         Πάντως είναι φοβερό το πόσο προετοιμασμένος μπορεί να πάει κάποιος που φεύγει έξω ως μετανάστης αυτά τα χρόνια σε σχέση με τους γονείς μας που μπαίνανε σε ένα τρένο και δεν ξέρανε που θα τους πάει. Ειδικά όταν σκέφτομαι τη μάνα μου που μου έχει περιγράψει τις τότε καταστάσεις να μου λέει ότι μαζί τους παίρνανε και μία στάμνα νερό γιατί νομίζανε ότι στη Γερμανία δεν είχε……

         markos

         29 Μαρτίου, 2012 at 5:42 μμ

  • Καλησπερα. ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΣΤΙΣ 2/5/12 ΠΕΤΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΓΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ. ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΑ ΣΤΑ BLOGS ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΝΙΩΘΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΣΤΑ 40 ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΣΤΙΣ 11/5 ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.

   baso

   26 Απριλίου, 2012 at 11:13 μμ

   • Καλημέρα Βάσω!
    Καταλαβαίνω τον θυμό, τον πέρασα κι εγώ για άλλους λόγους. Δεν φεύγει εύκολα, παίρνει χρόνο πολύ ακόμα και μετά που θα έχετε έρθει. Η αλλαγή είναι μεγάλη και η ταλαιπωρία τριπλή στη περίπτωσή σας. Να θυμάσαι όμως, πως ολόκληρος ο πλανήτης είναι δικός μας! Δες το σαν μια ευκαιρία για να εξερευνήσεις ένα κομμάτι του ακόμα και όχι σαν μια επιλογή που έγινε από άλλους! Προσπάθησε να δεις τα θετικά αυτής της αλλαγής. Θα είσαι πια Ελληνίδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για σένα και όχι απλά στην Ελλάδα, με όρους και κανόνες αλλονών!
    Αυτή τη στιγμή βρέχει καρεκλοπόδαρα στην Αγγλία και είναι Άνοιξη, αλλά ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος και θετικός από την Ελλάδα παρά τον καιρό!
    Καλή μετακόμιση, όλα να πάνε καλά εύχομαι και σύντομα να παίρνεις τα παιδιά σου γελαστή από το προαύλιο του σχολείου τους!

    gaitanaki (eliza)

    27 Απριλίου, 2012 at 12:20 μμ

    • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ. ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΗΛΙΚΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 13, 9. ΚΑΙ 3 ΕΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.
     ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΧΕΙ ΦΟΡΤΗΓΑ , ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.

     ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

     baso

     27 Απριλίου, 2012 at 2:37 μμ

 32. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 33. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 34. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος είχε σπίτι στην Ελλάδα φεύγοντας για έξω πως το τακτοποίησε, δηλαδή το έδωσε σε κάποιο μεσιτικό ή δικηγόρο ή συγγενή να το διαχειρίζεται ;
  Μπορώ να πω ότι το θέμα του σπιτιού με απασχολεί πιο πολύ από κάθε τι άλλο αυτή την στιγμή γιατί ακόμη πληρώνω δάνειο και θα πρέπει να ενοικιαστεί αλλά δεν ξέρω πως θα γίνεται αυτό αφού εμείς θα λείπουμε.

  markos

  7 Απριλίου, 2012 at 7:39 μμ

  • Ειλικρινά δεν γνωρίζω για την Ελλάδα. Εδώ έχουμε μεσιτικά και μπορούν να διαχειριστούν ακίνητα ενώ οι ιδιοκτήτες είναι σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα υποψιάζομαι καλύτερα μέσω γνωστού ή συγγενή. Λυπάμαι που δε σε βοήθησα. Καλή συνέχεια!

   gaitanaki (eliza)

   27 Απριλίου, 2012 at 12:07 μμ

 35. Χαρηκα παρα πολυ που σε βρηκα ….Εμεις ειμαστε ηδη ενα χρονο Αγγλια 40 ετων εγω 50
  ο συζηγος (ελληνες κι οι δυο) 5 το αγορακι μας.Αρχικα πηγαμε στο Brighton ,ομως παροτι πολυ ομορφο μερος ειναι δυσκολο για μια οικογενεια,για πολλους και διαφορους λογους ο κυριοτερος για μας της κατοικιας.Τιμες Λονδινου μη σου πω και βαλε και αγορα εργασιας καμια σχεση με του Λονδινου.Ετσι αφου το ψαξαμε αρκετα τα μαζεψαμε κι ηρθαμε Manchester.Ειμαστε πολυ ευχαριστημενοι εδω -μα παρα πολυ -και απο θεμα κατοικιας και απο θεμα αγορα εργασιας .Κατα τ αλλα η Αγγλια με κερδισε απο την πρωτη μερα.Καποια στιγμη θα τα γραψω ποιο αναλυτικα .(Αν θελεις και μπορεις δωσε το μαιλ μου στη βασω που γραφει παραπανω οι περιπτωσεις μας μοιαζουν αρκετα και μπορω λιγο να τη βοηθησω σ αυτα που ρωταει σχετικα με το επαγγελμα του αντρα της).Καλη συνεχεια σε ολους μας σ αυτους που εμειναν ,σ αυτους που εφυγαν,σ αυτους που το σκεφτονται .

  Stella

  10 Αυγούστου, 2012 at 11:44 μμ

 36. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

  • γεια σας!ποσο θαρος πηρα απο ολους εσας που φυγατε με παιδια…εχω 2 παιδια, 3 ετων κ 9 μηνων κ εχω απελπιστει!θελω να ρωτησω αν οι μαμαδες δουλευουν κ πως βολευονται με τα παιδια?κ πως κινηθηκατε με την δουλεια?μαζεψατε λεφτα πηγατε κ βρηκατε εκει?η βρηκατε απο δω κ μετα ?ειμαι αποφασισμενη οτι πρεπει να φευγουμε(οσο πιο γρηγορα τοσο πιο καλα)αλλα κ τοσο μπερδεμενη…απλα ανησυχω γτ ο αντρας μου εχει τελειωσει τουριστικα ,μιλαει 5 γλωσσες κι εγω σχεδιο μοδας_εχω σπουδασει κ Αγγλια-,δεδομενου λοιπον οτι δεν ημαστε γιατροι,δικηγοροι,πολ.μηχανικοι κτλ ποσες πιθανοτητες εχουμε να επιβιωσουμε?

   Margarita

   18 Νοεμβρίου, 2012 at 1:25 πμ

   • Καλημέρα Μαργαριτα!
    Για εμάς να γυρίσουμε Αγγλία ήταν πιο εύκολο από κάποιον που δεν έχει εδώ οικογένεια. Δεν ξέρω, λοιπόν, να σου απαντήσω στις αγωνίες σου γιατί ήταν διαφορετικά για μας. Τώρα, αν θα τα καταφέρεις, αν επιμένεις τότε ναι. Τώρα αν αυτό που θα πετύχεις θα σε ικανοποιεί δεν ξέρω. Είναι μια τεράστια περιπέτεια η αλλαγή χώρας και απόλυτα προσωπική. Εύχομαι αυτά που έγραψα να σε βοηθήσουν έστω και λίγο.
    Καλή τύχη!

    gaitanaki (eliza)

    18 Νοεμβρίου, 2012 at 2:34 μμ

    • αχ ποσο σ’ευχαριστω για την απαντηση!!κοιτα εχω ενα μεγαλο αβανταζ ζουσα Αγγλια για χρονια…κ εχω αποψη για τον τροπο ζωης.απλα δεν δουλευα ,εμενα εντελως δωρεαν σε φιλους Αγγλους οποτε δεν εψαξα για σπιτι κ δουλεια…κι αυτα ειναι που με αγχωνουν…εγραψα αυτο για τα παιδια γτ καποιοι εγραψαν οτι εχουν φυγει κ εχουν παιδια να δω πως τα βολεψαν…εχουμε στςεγη για οσο καιρο χρειαστει.απλα ψαχνοντας απο εδω βλεπω οτι ειναι δυσκολο να βρουμε κατι γτ οι recruiters ζητουν ραντεβου την επομενη μερα οποτε να ερθουμε λιγο αδυνατο με 2 παιδια θελει λιγο χρονο ….ασε που ζουμε σε νησι…

     Margarita

     18 Νοεμβρίου, 2012 at 2:41 μμ

 37. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 38. […] κρίσης Going2UK BrokeinLondon | Jobs, Rooms and Tips for a Budget life in London γαιτανακι Απάντηση με […]

 39. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 40. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 41. […] Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι […]

 42. Καλησπέρα σε όλους,
  Εύχομαι η μετακόμιση σας στην Αγγλία να πηγαίνει συνεχώς προς το καλύτερο…
  Είμαι αρχιτέκτονας εδώ και 10 χρόνια και τώρα στα γεράματα προσπαθώ να ξεκολλήσω από την Ελλάδα !
  Αρκετό καιρό στέλνω βιογραφικά αλλά λόγω των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουμε οι αρχιτέκτονες σε όλες τις χώρες δυσκολεύομαι να βρω δουλειά…
  Ψάχνω σε κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο ως βοηθός για αρχή..αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμούσα πάρα πολύ…
  Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους σας.

  Χρήστος Μ.

  13 Ιανουαρίου, 2016 at 8:12 μμ

 43. Καλημέρα γαϊτανάκι!
  Είμαι 34 ετων, με σπουδές αρχιτέκτονα στην Αγγλία, με 2 αγοράκια 3 και 4,5 ετων αντίστοιχα, κ σκέφτομαι να φύγω με τα μικρά για Λονδίνο πιθανότατα, ώστε να μπορέσω να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια…ή Ελλάδα μας έχει καταστρεψει επαγγελματικά!
  Εχεις καμια πληροφορία για τα έξοδα διαμονής; ή αμοιβή μου θα κυμαίνεται λογικά 2500-2900 λίρες…. είμαι συνέχεια ενα βήμα πριν το πραξω….
  Επειδή σπουδασα κ δουλεψα Αγγλία, δουλεψα κ Ελλάδα, έχω δυνατό βιογραφικό….
  Η αλλη επιλογή μου είναι τα Εμιράτα, αλλά δυσταζω να βρεθώ εκεί μονη με 2 παιδιά κ ή τελευταια είναι ο Καναδάς, αλλά μου παιφτει λιγάκι μακριά…
  Η οποία πληροφορία σου θα μου ηταν χρήσιμη!
  Φιλικά
  Καιτη

  Καιτη

  25 Ιανουαρίου, 2016 at 9:48 πμ

  • Καλημέρα Καίτη!
   Το Λονδίνο είναι καλή επιλογή για τα παιδιά και για σένα. Ο χώρος μας (κι εγώ Αρχιτέκτονας είμαι) αυτή τη στιγμή πάει καλά εδώ, οπότε πιστεύω θα βρεις δουλειά. Τώρα για τα έξοδα, τα έχει γράψει όλα η Σοφία στο παρακάτω λίνκ. Είναι πριν 3 χρόνια μεν, αλλά δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα και τόσο στο οικονομικό κομμάτι. http://www.digital-era.org/blog/?p=5337
   Θα έλεγα όμως να συνεχίσεις, και να διαβάσεις και τα υπόλοιπα άρθρα μου για μετακόμιση με παιδιά στο καινούριο μου μπλογκ γιατί το πιο σημαντικό για σένα θα είναι να είσαι κοντά σε καλό σχολείο. http://offtoanationoftwo.com/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1/

   Ειδικά δώσε βάση σε αυτό το άρθρο μου http://bit.ly/1K6liGr
   Το πού θα μείνεις εξαρτάται βέβαια και στο πού θα είναι η δουλειά σου. Είσαι μόνη σου, χωρίς σύντροφο? Γιατί αν είσαι μόνη θα χρειαστείς μάλλον μια κοπέλα για να σε βοηθήσει με το να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο και αυτό θα είναι από τα πιο ακριβά σου έξοδα! Εδώ οι κοπέλες είναι στις 10-15 λίρες την ώρα. Και μέχρι να έρχεσαι σπίτι θα πηγαίνει 7μιση-8 οπότε θα είναι ένα σημαντικό έξοδο.

   Στα Εμιράτα δεν θα δίσταζα προσωπικά να πάω από πλευράς ανασφάλιας, αφού η Ελληνική κοινόντητα, από ότι ακούω είναι πολύ δεμένη και ισχυρή και γενικά όλοι μένουν σε γκέτο ούτως ή άλλως. Όμως, κάποια στιγμή θα θέλεις να φύγεις γιατί δεν είναι ένας τόπος που θα μπορείς να δεις τα παιδιά σου να μένουν για πάντα. Εδώ τα χρήματα είναι πιο λίγα, λόγω της φορολόγισης, αλλά τα παιδιά σου θα στεριώσουν. Ο Καναδάς, είναι όντως πάρα πολύ μακριά!
   Ελπίζω οι πληροφορίες που σε έστειλα να σε βοηθήσουν. Και να θυμάσαι, η αρχή θα είναι δύσκολη. Τα πρώτα χρόνια έχουν πολύ μοναξιά, αλλά στο Λονδινάκι θα βρεις μια φωλιά για πάντα.
   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

   gaitanaki (eliza)

   25 Ιανουαρίου, 2016 at 1:47 μμ

 44. Καλησπερα διαβασα το ποστ και θελω την βοηθεια σας,
  θελω να μετακομισω αγγλια και θα παω τον επομενο μηνα εχω ελληνικη ταυτοτητα η γυναικα μου ειναι απο την αλβανια και εχουμε και 1 μωρακι 7 μηνων.. πρωτα θα παω εγω για να δω την κςτασταση εκει περα.. μηπως γνωριζετε τι εγγραφα πρεπει να παρω μαζι μου για να τα προσκομισω στην αγγλια οπου θα μου τα ζητησουν μαλλον σε δημους και σε τετοια….. δλδ πιστοποιητικο γεννησεως οικογενοιακη κατασταση και τα λυπα ;

  ΚΛΕΒΙΣ

  5 Ιουλίου, 2020 at 5:19 μμ

  • Καλησπέρα!
   Πιστοποιητικά γεννήσεως για όλη την οικογένεια και πιστοποιητικό γάμου. Αυτά όλα μεταφρασμένα και με τη σφραγίδα της Χάγης. Θα έλεγα μην έρθετε μόνο με την ταυτότητα. Να βγάλετε διαβατήριο γιατί τώρα που βγαίνουμε από την Ευρωζώνη δεν θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με την αλλαγή του χρόνου. Επίσης μετά την αλλαγή του έτους θα ξεκινήσει point system. Δεν θα μπορεί να έρχεται ο καθένας παρά μόνο όσοι σιγκεντώνουν τους πόντους του καινούριου συστήματος. Περισσότερα στο λινκ.

   https://www.gov.uk/government/publications/uk-points-based-immigration-system-employer-information/the-uks-points-based-immigration-system-an-introduction-for-employers

   gaitanaki (eliza)

   5 Ιουλίου, 2020 at 8:01 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: