γαϊτανακι

Christmas Pudding

3 Σχόλια

Κοιτάζω στο ντουλάπι της κουζίνας πού και πού το κέηκ χωρίς να το ανοίξω από τα αλουμινόχαρτα και τα σκήνάκια και χασκογελώ στον εαυτό μου. Είμαστε μαζί. Είμαστε καλά και είμαστε σπίτι μας. Τα δύσκολα βράδια που δεν είμασταν μαζί σαν οικογένεια έλεγα «θα έρθει η ώρα που θα φτιάξουμε τη φωλίτσα μας και το μόνο που θα με νοιάζει είναι να πάρω υλικά για το Χριστουγεννιάτικο γλυκο μας.» Και έμοιαζε πολλές φορές πως αυτή η ώρα δεν θα έρθει ποτέ. Το είχα βάλει στόχο, λοιπον, και έτσι τώρα που ζω την πραγματικότητα είναι διπλάσια όμορφη.

Σας αναμεταδίδω την συνταγή από την ιστοσελίδα της κυρίας Delia Smith. Δεν θα μπορούσα να πάρω τη συνταγή από κάποιον άλλο σεφ. Όταν μιλάμε για παραδοσιακή Εγγλέζικη κουζίνα η εικόνα της Delia Smith έρχεται στο μυαλό μου. Αν δείτε τα βιντεάκια που είχε κάνει τη δεκαετία του 1970 και παρακολουθήσετε τις συνταγές της ίσως να καταλάβετε γιατί πολύς κόσμος σταμάτησε να μαγειρεύει στη Βρετανία! Η παραδοσιακή Βρετανική κουζίνα θέλει χρόνο, υπομονή και οργάνωση. Είναι παλιομοδίτικη και άκρως συντηρητική (αλχημείες απαγορεύονται αυστηρά). Όλα είναι μαγειρεμένα σε χαμηλή φωτιά και για πολύ πολύ ώρα. Είναι κάτι σαν τον Νικόλαο Τσελεμεντέ για εμάς τους Έλληνες.

Η Βρετανική κουζίνα έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια με διάφορους τοπ σεφ (αγαπημένοι μου ο Gary Rhodes

και ο Rick Stein)

και έχουν κάνει φανταστική δουλειά στο να φέρουν τα παραδοσιακά Βρετανικά φαγητά σε πιο σύγχρονες μορφές. Η μαγειρική πλέον έχει γίνει μόδα και πρoτεραιότητα στα σπίτια. Ακόμα και οι άντρες αφιερώνουν χρόνο και το χαίρονται, το πόσο συχνά δεν θα γκρινιάξω, αλλά τουλάχιστον δεν είναι πλέον ταμπού.

Για το γλυκό μας, ξεκίνησα το βράδυ και έβαλα όλα τα υλικά μαζί (και είναι πολλά) με τη σειρά που τα λέει η Delia. Σε ένα μπόλ τα στερεα υλικά μαζί μετα αυγά και σε ένα άλλο μπόλ τα υγρά υλικά. Τα ανακάτεψα τα έβαλα στη φόρμα και τα άφησα όλο το βράδυ να ποτίσουν.

Την επομένη έβαλα λαδόκολα πάνω από τη φόρμα και έφτιαξα με σπάγκο ένα χερουλάκι για να μπορώ να το πιάνω, και το έβαλα στον ατμό για ώρες…πολλές ώρες…8 για την ακρίβεια. Συμπλήρωνα με νερό όταν έβλεπα ότι τελείωνε και αυτό ήταν. Τώρα κάθεται στεγνό και καλλιμένο σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα μου  που είναι σχετικά κρύο (δεν δυσκολεύτικα να βρώ τέτοιο σημείο με τέτοιο καιρό!) Την ημέρα των Χριστουγέννων το ξαναβάζουμε στον ατμό για άλλες 2μιση ώρες και βουαλά! Είναι έτοιμο! Το σερβίρουμε στο σπίτι μας με χτυπημένη κρέμα γάλακτος αλλά ακόμα καλύτερα είναι με brandy butter.

Το θέμα με αυτό το γλυκό είναι τα υλικά. Δεν σας το προτίνω να το κάνετε στην Ελλάδα γιατί πραγματικά δεν ξέρω πού θα βρείτε κάποια από τα συστατικά. Αντί για βούτυρο και λάδι αυτό το γλυκό έχει suet.

The solid, dense fat that encloses beef kidneys is true suet, and a substance very hard to obtain in its whole form as butchers no longer receive suet intact, with the kidneys in the middle.

Αυτά τα λέει η ίδια η Delia. Εδώ το πουλάνε τα σουπερ μάρκετ, απλά η Delia γκρινιάζει που δεν μπορεί να το βρεί στο χασάπικο.

 

 

Επίσης καινούριο συστατικό για εμάς τις Ελληνίδες είναι το nutmeg. Πολύ έντονο μπαχαρικό ιδιαίτερο και πολύ εύγευστο. Αν το βρείτε, δοκιμάστετο, θα σας εκπλήξει! Τρίψτετο πάνω στον καπουτσίνο ή σε σαντιγί και θα με θυμηθείτε!


Όπως θα δείτε στη Delia, η συνταγή έχει πολύ αλκοόλ!

75ml Guinness (μπύρα) και 75ml barley wine (από μόνη της αυτή η μπύρα δεν πίνεται με τίποτα!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

και δύο κουταλιές ρούμι, εγώ έβαλα Bacardi. Το περίεργο σημείο της συνταγής είναι όταν βάζεις τα ποτά και μετά μέσα σπάς δύο αυγά και τα χτυπάς. Μάλλον η μαγιά της μπύρας βοηθά τα αυγά να «σηκωθούν», δεν ξέρω, πάντως ήταν περίεργο.

Αυτά για το γλυκό μας. Τα αποτελέσματα θα φανούν ανήμερα Χριστουγέννων!

Wish me luck!


Advertisements

Written by gaitanaki (eliza)

Δεκέμβριος 23, 2010 στις 9:00 πμ

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Και του χρόνου! Να περνάτε πάντα καλά! Υγεία και αγάπη και να είστε πάντα μαζί!
    (Γιατί θεωρείς το μοσχοκάρυδο «καινούριο» για μας τις Ελληνίδες; :-))

    Stella

    Δεκέμβριος 23, 2010 at 11:45 πμ

    • Πραγματικά δεν είχα κάνει τον παραλληλισμό! Δεν έχω χρεισιμοποιήσει μοσχοκάρυδο στην Ελλάδα. Αν βρεθώ θα το κοιτάξω.
      ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ Στελλίτσα! Φέτος και με ένα μωράκι ακόμα, έτσι?! Τι όμορφα!

      gaitanaki

      Δεκέμβριος 23, 2010 at 2:12 μμ

  2. Τα κατάφερες και το έφτιαξες τελικά;!Συγχαρητήρια, εύχομαι να γίνει υπέροχο και να ενταχτεί στις δικες σας οικογενειακές παραδόσεις!! Φιλιά πολλά εορταστικά!

    sofiasvoronou

    Δεκέμβριος 23, 2010 at 2:39 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: