γαϊτανακι

# 02 the childminder

16 Σχόλια


Αυτή την εποχή κάνοντας την έρευνά μου για τους παιδικούς σταθμούς και τις επιλογές που έχουμε για τον μικρό σε ετούτη την ηλικία αλλά και για τουχρόνου έμαθα πολλά και διάφορα και έχω βρεθεί προβληματισμένη, όπως κάθε γονιός, για τις επιλογές που θέλουμε να κάνουμε για τα παιδιά μας.

Θέλω να μιλήσω για την υπηρεσία της Childminder. Όπως πολλές από αυτές τις δουλειές για τις οποίες σας γράφω, η childminder δεν είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα. Τι ακριβώς είναι η Childminder; Είναι μια κοπέλα, κυριά, αλλά ίσως και άντρας όπως πρόσφατα ανακάλυψα, που κρατάει τα παιδάκια στο σπίτι της/του. Εδώ πρέπει να είσαι δηλωμένος στο κράτος, υποψιάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Η διαφορά με τον παιδικό σταθμό είναι ότι μπορείς να κρατήσεις μόνο μέχρι 4-5 παιδάκια το πολύ. Ο λόγος είναι απλός: η childminder πρέπει να είναι ευέλικτη να μπορεί να πηγαίνει τα παιδιά στην παιδική χαρά, να συνοδεύσει τα μεγαλύτερα στη στάση του λεωφορείου για να πάνε σχολείο, όπως και να τα παραλλάβει όταν αυτά γυρίσουν. Γιαυτό και πρέπει να έχει τόσα παιδάκια σε προσχολική ηλικία όσα χωράει ένα διπλό καρότσι (συνήθως τις βλέπεις να έχουν τα καλύτερα και μεγαλύτερα καρότσια στην περιοχή! Εντυπωσιακό!) συν ένα που να είναι σε ηλικία τέτοια ώστε να μπορεί να ακολουθεί από το χεράκι. Μέρος της δουλειάς της είναι να κοινωνικοποιείσει τα μικρά όπως θα το κάναμε αν τα είχαμε εμείς στο σπίτι αντί να δουλεύαμε. Η childminder είναι ενημερωμένη για όλες τις δραστηριότητες που έχει ο δήμος για παιδάκια αυτής της ηλικίας. Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις με ένα νήπιο. Αν έχει έκθεση παιδικού βιβλίου, θα τα πάει, αν υπάρχει κάποιο παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι στη περιοχή θα το βάλει στο πρόγραμμα. Άλλες μέρες πάλι θα τα πάει στη λαϊκή και θα τους μιλήσει για τα φρούτα, στο χασάπη, στο ψαράδικο, στα μαγαζιά, στο ταχυδρομείο ή στη τράπεζα και θα φροντίσει όλες αυτές οι δραστηριότητες να είναι σαν ένα σχολείο για το παιδί. Αντί δηλαδή να έχει το νου της τί θα ψωνίσει (μπορεί να μη ψωνίσει και τίποτα) όπως θα κάναμε εμείς, στόχος της είναι να μάθει στο παιδί την κοινωνία που υπάρχει γύρω του.

Η διαφορά της childminder με την νταντά είναι ότι η νταντά είναι αποκλειστικά για το/τα δικά σου παιδιά και έρχεται ή μένει στο σπίτι σου. Το θετικό της childminder είναι ότι το παιδί κοινωνικοποιείται με άλλα παιδάκια, αναπτύσει μια καινούρια οικογένεια. Δεν είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών όπως ένας παιδικός σταθμός αλλά ούτε και η απομόνωση που θα είχε το παιδί με μια νταντά. Μέσω της childminder έχουν αναπτυχθεί πολλές φιλίες μέσω οικογενειών αφού τα παιδιά γνωρίζονται πολύ καλά αλλά και οι ίδιες οι οικογένειες μένουν κοντά (αφού πηγαίνουν τα παιδιά στη childminder καθε πρωί) απλά μπορεί να μη γνωρίζονταν.

Πολλές από τις childminder έχουν σχετικά πτυχεία, άλλες πάλι όχι. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι πολλές το κάνουν σαν διάλλειμα από την κανονική τους δουλειά! Γνώρισα μια λογίστρια που ήθελε να μεγαλώσει τα παιδία της η ίδια και έτσι κάνει τώρα childminding μέχρι τα μικρά της να πάνε σχολείο. Μετά, όπως μου είπε η ίδια θα επιστρέψει στη λογιστική. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν πολύ καλές childminders και λιγότερο καλές. Εξαρτάται από τον άνθρωπο και το πόσο ενθουσιασμό έχει για τη δουλειά που κάνει. Όσο για τα χρήματα, χρεώνουν λιγότερο απ’ότι ένας παιδικός σταθμός για full time αφού δεν έχουν έξοδα κτηρίου και λογαριασμούς. Οι ίδιες ενθαρύνουν και το part time αφού ξέρουν πόσο κάλό είναι το παιδί να έχει και τους γονείς ή τους παππούδες στην ζωή του.

Στην Ελλάδα κάποτε κρατούσαν τα παιδιά κοπέλες ή γυναίκες της περιοχής. Δεν είχαμε πάντοτε την πολυτέλεια να έχουμε παράνομες αλλοδαπές νταντάδες. Και εν τέλει, όπως διαπιστώνω με την έρευνά μου, έχει να κάνει με το πώς θέλεις να μεγαλώσεις το παιδί. Είναι πάντοντε άξονας το ίδιο το παιδί, ή μήπως ο δικός μας εγωισμός και κοινωνικό στάτους; Επειδή όμως γνωρίζω την Ελληνική κοινωνία πολύ καλά, μήπως μας ενδιαφέρει πολύ το περιτύλιγμα; Αν ναι, τότε «ντύστε» όμορφα αυτή την υπηρεσία! Ενημερώστε ότι έρχεται απο το ξακουστό UK! Μιλήστε στην ιστοσελίδα σας για τις δραστηριότητες που θα κάνετε με το παιδί. Ζητήστε από τους γονείς να σας ακολουθήσουν σε μία από τις μέρες εργασίας, ή δείξτε τους το πρόγραμμα που έχετε δημιουργείσει για τον επόμενο μήνα.

Παραδείγμα εδώ: http://www.westlothianchildcare.co.uk/activites

Αν την υλοποιήσετε σαν ιδέα, στείλτε μου μήνυμα. Θα χαρώ πολύ!

Σας φιλώ.

Advertisements

Written by gaitanaki (eliza)

Φεβρουαρίου 5, 2011 στις 8:31 μμ

16 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Μα πόσο καταπληκτική γυναίκα είσαι!
  Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε αξιόπιστες, ευγενικές και πρόθυμες γυναίκες (ή και άντρες που να μην είναι gay όμως, ε;) για να αναλάβουν μία τόσο απαιτητική και υπεύθυνη δουλειά.
  Δεν έχω ακούσει για καμμία παρόμοια περίπτωση με αυτό που περιγράφεις, τουλάχιστον στην Αθήνα. Οι περισσότερες, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεις, θέλουν ΚΑΙ για λόγους Prestige, κοινωνικού Status, ματαιοδοξίας ίσως (;) να έχουν «εσωτερική» γυναίκα ώστε να μπορούν να είναι πιο… ελεύθερες (τι αστείο!)

  Εγώ μεγάλωσα με την κλασσική νταντά. Ναι, ήταν εσωτερική γιατί η εργασία της μητέρας μου ήταν και απογευματινή (σε έντυπο) και δε είχε τη δυνατότητα ούτε να με κοιμίζει τις περισσότερες νύχτες. Αλλά, η δική μου η νταντά ήταν 17 χρονών, ένα χαμογελαστό και εύθυμο κορίτσι «από χωριό» (που λέμε!), που έπαιζε μαζί μου με τις ώρες με τις κούκλες μου και περνάγαμε υπέροχα μαζί σαν αδελφές. Βέβαια τότε (πριν 30 χρόνια!) δεν υπήρχαν οι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα και σαφώς δε θα εμπιστευόμουν το δικό μου παιδί σήμερα, στην Αθήνα, στα χέρια μιας έφηβης, εσωτερική ή εξωτερική το ίδιο μου κάνει!

  Αν μάθεις πάντως για childminders στην Αθήνα, θα με ενδιέφερε πολύ.
  Όνειρα γλυκά υπέροχη μαμά στο Ηνώμένο Βασίλειο (μεγάλη η χάρη του!)

  efal

  Φεβρουαρίου 5, 2011 at 11:18 μμ

  • Ο μεγαλος μου γιος πηγε για 2,5 χρονια σε εναν παιδικο σταθμο του οποιου τη διευθυνση ειχε ενας εξαιρετικος τυπος, καλλιεργημενος, σοβαρος, ευγενικος, αξιοπρεπεστατος και gay!!!!! Το σχολειακι αυτο λειτουργει εδω και 15 χρονια και ποτε δεν ακουστηκε το παραμικρο προβλημα λειτουργιας. Ολα δουλευαν ρολοϊ, τα παιδια εφευγαν και πηγαιναν με μεγαλη χαρα, τα κοριτσια εκαναν φανταστικη δουλεια υπο την καθοδηγηση του «γκεϊ» διευθυντη και με μεγαλη λυπη εστειλα το παιδι αναγκαστικα στο δημοσιο νηπιαγωγειο. Εκει οι δασκαλες ειναι μεν «στρεϊτ» αλλα επικρατει μια αναρχια, ανοργανωσια, το μονο που τους νοιαζει ειναι να παει 4 παρα τεταρτο και να φυγουν, και το παιδι 5 μηνες μετα ζητα το παλιο του σχολειο.
   Συγγνωμη αν κουρασα, αλλα οι σεξουαλικες προτιμησεις δεν πρεπει να ειναι κριτηριο για το ποιος θα επιλεξεις (γενικα μιλαω) να διαπαιδαγωγησει το παιδι σου. Η σοβαροτητα, ο επαγγελματισμος, και η αφοσιωση στη δουλεια δεν θα επρεπε να εχουν τετοιου ειδους περιορισμους.
   Οσο για αυτα που μας περιγραφει η παλια μου συμμαθητρια…. ειναι απλα αξιοζηλευτα!!!!!!

   maximus-lucius

   Φεβρουαρίου 6, 2011 at 10:19 μμ

   • Όπως (πάρα) πολύ σωστά γράφεις ο gay ήταν ο διευθυντής του nursery, όχι ο νηπιαγωγός και σίγουρα όχι μία-ένας childminder που το παιδί (σου!) θα περνούσε 6 με 8 ώρες την ημέρα ΜΟΝΟ μαζί του.

    Θεωρώ ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις (των γονιών) είναι κριτήριο ΚΑΙ για την επιλογή του με ποιον θέλουν το παιδί τους να κοινωνικοποιείται και να υιοθετεί συμπεριφορές-πρότυπα σε τόσο μικρή ηλικία.

    Όταν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να έχει κρίση και επιλογές (σημειωτέον, για κάθε παιδί διαφέρει), τότε, ναι ας έχει δασκάλους gay, καθηγητές gay, γυμναστές gay, ακόμα και λοχαγούς gay (!) και όσους άλλους θα υπάρχουν (γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότεροι από τους straight, αυτό είναι το μόνο βέβαιο)…

    Καλή σας νύχτα.

    efal

    Φεβρουαρίου 7, 2011 at 12:57 πμ

    • Κορίτσια αυτό που αγγίζετε είναι ένα μεγάλο θέμα και νομίζω θα ήταν ωραίο αν εσύ efal το ανέβαζες στο μπλογκ σου για περαιτέρω ανάλυση. Το λέω γιατί νομίζω η παλιά μου συμμαθήτρια δεν έχει μπλογκάκι. Εμένα πάντως με παραξένεψε ο άντρας childminder για τελείως διαφορετικούς λόγους!! Η δουλειά δεν είναι καθόλου high power και γενικά δεν φέρνει τρελλά φράγκα. Συνήθως το πρεστιζ των αντρών τους κάνει να κυνηγούν άλλες δουλειές. Αν τον είχατε δει τότε η όλη κουβέντα για ομοφυλλοφιλία δεν θα είχε ξεκινήσει. Τελικά, όπως μου είπε, ένας mainstream μπαμπάς ήταν που όταν βρέθηκε απολυμένος πριν 3χρόνια ξεκίνησε να κρατάει τα παιδιά του αντι για παιδικό σταθμό και τώρα απλά μαζί με τα δικά του κρατάει και άλλα.

     gaitanaki

     Φεβρουαρίου 7, 2011 at 6:35 μμ

 2. actually, τώρα που το ξαναδιάβαζα, δε θα εμπιστευτώ το παιδί μου στα χέρια καμμίας άλλης γυναίκας 🙂

  efal

  Φεβρουαρίου 5, 2011 at 11:19 μμ

 3. Ενδιαφέρουσα υπηρεσία μου φαίνεται η συγκεκριμένη.
  Καλησπέρα.

  kitsosmitsos

  Φεβρουαρίου 6, 2011 at 1:26 μμ

 4. Δεν έχω χρησιμοποίησει ποτέ chiλdminder για τα παιδιά μου αλλά nursery. Δεν ένοιωθα και πολύ εμπιστοσύνη. Τώρα βέβαια είναι φτηνότερες πιο φλεξιμπλ. Ειναι μια εναλλακτική λύσυ και δημιουργεί θέσεις εργασίας και διευκόλυνση την ίδια στιγμή 😉

  Penelope

  Φεβρουαρίου 6, 2011 at 7:25 μμ

 5. Πρώτα με τον γαλατά, τώρα με αυτό, καλά έχω μείνει… γιατί τόσο απλά πράγματα δεν μπορούν να υπάρχουν και εδώ??
  Θεωρώ ότι για ένα παιδάκι >3 ετών κάτι τέτοιο είναι ό,τι καλύτερο…
  όσο γι’αυτό «…Εδώ πρέπει να είσαι δηλωμένος στο κράτος, υποψιάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. …» φαντάζομαι κάνεις πλάκα 😉
  Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα posts σου.. keep up!

  daphnie

  Φεβρουαρίου 8, 2011 at 10:18 πμ

  • γι αυτό τα γράφω για να γίνουν! 😉
   Όσο για το δηλωμένη ή όχι, εγώ θα προτιμούσα να το δω νόμιμα και οργανωμένα και με τον «αέρα» της ιστοσελίδας κτλ. Επειδή όμως πρόσφατα γύρισα από 2 χρόνια στην Ελλάδα καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες…δυστυχώς, θα μπορούσα να γράψω άπειρα ποστ για αυτό. Δεν θα το κάνω όμως. Υπάρχουν άλλωστε τόσα άλλα μπλογκ που κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ καλύτερα απ ότι θα την έκανα εγώ, οποτε μένω στις εμπνεύσεις και την τέχνη (άλλο που δεν ήθελα). Καλημέρα!

   gaitanaki

   Φεβρουαρίου 9, 2011 at 9:51 πμ

 6. κι άλλη δουλειά?
  μήπως να το κάναμε πιο big – να ανοίγαμε ένα σωματείο που θα παρήχε όλα αυτά τα καταπληκτικά που προτείνεις?
  πάντως δεν είχα ιδέα για τους childminders.(όταν ήμουν εγώ στην αγγλία δεν είχα παρατηρήσει καν αν οι άγγλοι έχουν παιδιά, καταλαβαίνεις…)
  λες αλήθεια ότι υπάρχουν στην ελλάδα? πού? ξέρεις κάποιον που έχει προσλάβει childminder?
  με ενδιαφέρει…
  σε φιλώ!

  not-just-mums

  Φεβρουαρίου 11, 2011 at 12:06 πμ

  • μμμμ… σωματείο ε? με ασορτί μπλουζάκια, και στυλό με το λόγκο μας? χαχα!
   ούτε εγώ είχα προσέξει τα παιδιά εντός και εκτός Αγγλιας μέχρι που ήρθε ο μικρός! Τώρα τα βλέπω παντού!! Κάποιες γειτονιές βεβαια έχουν περισσότερα. Στο Χαλάνδρι που μέναμε 2 χρόνια πριν γυρίσουμε Ελλάδα ήταν παντού καρότσια!
   Oσο για childminder μήπως να μιλούσες με την απο κάτω σου? (το επόμενο σχόλιο εννοω της mama El) και επίσης ρίξε μια ματιά εδώ
   http://4family.gr/parents/index.php?option=com_content&view=article&id=123%3A2010-08-03-12-11-30&catid=45%3A2008-04-08-15-17-41&Itemid=72

   Την μέθοδο Waldorf την σκέφτομαι κι εγώ για τον μικρό! Πήγα σε open day δημοτικού και νηπιαγωγείου και μου φαίνεται πολύ καλή! Ρίξε μια ματια!
   φιλιά και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

   gaitanaki

   Φεβρουαρίου 11, 2011 at 10:48 πμ

 7. Από τότε που ξεκίνησα να σπουδάζω στη σχολή και στο τμήμα «Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» σκέφτομαι να κάνω πράξη αυτό που ήδη κάνει (στην Αγγλία να φανταστώ;) η childminder.
  Όσο όμως κι αν έχω ψάξει δεν έχω βρει άκρη. Ο κόσμος δεν γνωρίζει που μπορώ να βρω πληροφορίες γιατί ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στην Ελλάδα. Ή αν υφίσταται σίγουρα οι κοπέλες που κάνουν αυτή την εργασία δεν είναι δηλωμένες. Έτσι τουλάχιστον νομίζω ε;
  Τώρα έχω τα δικά μου παιδιά, αλλά το όνειρο δεν έχει σβήσει. Ειδικά τώρα που είμαστε σε μεγαλύτερο σπίτι, με περισσότερα δωμάτια και που μπορεί πλέον να γίνει πράξη γιατί υπάρχει έτοιμος χώρος!
  Αν γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω, που μπορώ να απευθυνθώ κλπ ας με ενημερώσει.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Mamma El

  Φεβρουαρίου 11, 2011 at 9:45 πμ

 8. Idea foverh! Akoma ki edw sto Belgio twra arxizei na emfanizetai deila deila..

  Evita

  Φεβρουαρίου 11, 2011 at 10:02 μμ

 9. […] να έρθουν στην Ελλάδα όπως ο Γαλατάς, το Toy Library και η Childminder . Εγώ σας τις περιγράφω κι εσείς κάντε την περεταίρω […]

  #03 House Swap! « γαϊτανακι

  Απρίλιος 11, 2011 at 7:17 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: